Home Aktualny numer Archiwum Redakcja Informacje dla autorów Recenzenzowanie prac Indeksowanie czasopisma Dla sponsorów Kontakt

Tom 21. nr 4
Grudzień 2016

Alergia na mięso ryby – opis pięciu przypadków (streszczenie)
Agnieszka Drewnik, Anna Lewandowska-Polak, Marek L. Kowalski
W pracy przedstawiamy opisy pięciu pacjentów z alergią na ryby. Rozpoznanie zostało oparte na wywiadzie alergologicznym, wykonanych testach skórnych z alergenami 5 gatunków ryb (dorsz, łosoś, morszczuk, tuńczyk, sola) oraz oznaczeniu stężenia swoistych IgE skierowanych przeciwko alergenowi dorsza (Gad c 1) i zmodyfikowanemu alergenowi karpia (mCyp c 1). Alergię potwierdzono w doustnej próbie prowokacyjnej. Czterech pacjentów zostało zakwalifikowanych do badania klinicznego szczepionki alergenowej opracowanej w ramach projektu FAST (EU FP7).
Home Aktualny numer Archiwum Redakcja Informacje dla autorów Recenzenzowanie prac Indeksowanie czasopisma Dla sponsorów Kontakt