Home Aktualny numer Archiwum Redakcja Informacje dla autorów Recenzenzowanie prac Indeksowanie czasopisma Dla sponsorów Kontakt

Tom 23. nr 2
Czerwiec 2018

Alergia na brzoskwinie – obecny stan wiedzy (streszczenie)
Joanna Zielińska, Mateusz Leśny, Natalia Ukleja-Sokołowska, Ewa Gawrońska-Ukleja, Zbigniew Bartuzi
Alergia na brzoskwinie jest szczególnie często obserwowana w krajach basenu Morza Śródziemnego, natomiast w innych częściach Europy, w tym także w Polsce jest to narastający problem. Głównym alergenem brzoskwini jest nieswoiste, niskocząsteczkowe białko transportujące lipidy (LTP) Pru p 3, należące do nadrodziny prolamin, znajdujące się głównie w skórce brzoskwini. Najczęstszą manifestacją kliniczną alergii na brzoskwinie jest zespół alergii jamy ustnej występujący aż u 79% uczulonych na ten owoc. Złotym standardem diagnostycznym w alergii na brzoskwinie wciąż pozostaje podwójnie ślepa, kontrolowana placebo, próba prowokacyjna z pokarmem. Przyszłość należy do cieszącej się coraz większym zainteresowaniem diagnostyki molekularnej, która umożliwia precyzyjne określenie, na które komponenty alergenowe chory wykazuje nadwrażliwość. Ma to istotne znaczenie w przewidywaniu przebiegu naturalnego choroby alergicznej u pacjenta, umożliwiając wyodrębnienie chorych o wysokim ryzyku reakcji anafilaktycznych. Słowa kluczowe: brzoskwinia, komponenty alergenowe, alergen, diagnostyka, Pru p 3
Home Aktualny numer Archiwum Redakcja Informacje dla autorów Recenzenzowanie prac Indeksowanie czasopisma Dla sponsorów Kontakt