Home Aktualny numer Archiwum Redakcja Informacje dla autorów Recenzenzowanie prac Indeksowanie czasopisma Dla sponsorów Kontakt

Tom 24. nr 2
Czerwiec 2019

Ostra reakcja anafilaktyczna po spożyciu ciasta zawierającego orzechy nerkowca – opis przypadku (streszczenie)
Natalia Ukleja-Sokołowska, Joanna Kołodziejczyk-Pyrzyk, Marta Tykwińska, Magdalena Żbikowska-Gotz, Kinga Lis, Rafał Adamczak, Zbigniew Bartuzi
Wstęp. Anafilaksja jest nagle rozwijającą się, potencjalnie śmiertelną reakcją alergiczną, obejmującą wiele narządów i układów. Pierwsze objawy alergii mogą wystąpić w każdym wieku, a pierwszą manifestacją kliniczną uczulenia może być zagrażająca życiu reakcja anafilaktyczna Opis przypadku. Pacjent, lat 68, został przyjęty do Kliniki z powodu ostrej reakcji anafilaktycznej, która wystąpiła po spożyciu deseru zawierającego orzechy nerkowca, migdały, daktyle, cytrynę i limonkę, oraz czarną porzeczkę. Pacjent do dnia przyjęcia nie był leczony z powodu chorób alergicznych, nie występowały u niego także objawy nadwrażliwości na alergeny pokarmowe i inhalacyjne. Chorego leczono zachowawczo z dobrym efektem. Pacjent został powtórnie przyjęty do Kliniki po 5 tygodniach, celem wykonania szerokiej diagnostyki alergologicznej, w tym testów skórnych punktowych, testów skórnych punktowo-punktowych, badania stężenia swoistych IgE a także poziomów IgE swoistych dla wybranych komponentów alergenowych metodą ImmunoCap ISAC. Wyniki. Uczulenie na kiwi zostało potwierdzone zarówno w testach skórnych punktowo-punktowych, badaniu IgE swoistego dla kiwi (1,43 kU/l) i dla komponenty kiwi nAct d 1 (proteaza cysteinowa). U chorego stwierdzono dodatnie testy skórne punktowo-punktowe z pistacją, niski poziom IgE nJug r 2 (białko spichrzeniowe orzecha włoskiego) w badaniu ImmunoCap ISAC, a także podwyższone stężenie IgE dla orzecha laskowego i orzeszków ziemnych w ImmunoCap. Stwierdzono także podwyższone stężenie IgE swoistych dla cytryny. Podsumowanie. Biorąc pod uwagę całokształt obrazu klinicznego u pacjenta, a także zagrożenie anafilaksją pacjentowi zalecono wyłączenie z diety kiwi, cytrusów, orzechów włoskich, orzechów laskowych, pistacji, orzechów nerkowca i orzeszków ziemnych. Ze względu na zagrożenie anafilaksją zalecono noszenie przy sobie zestawu ratunkowego pod postacią 2 opakowań adrenaliny w autostrzykawce, sterydów i leków przeciwhistaminowych.
Słowa kluczowe: anafilaksja, alergia na orzechy, komponenty alergenowe
Home Aktualny numer Archiwum Redakcja Informacje dla autorów Recenzenzowanie prac Indeksowanie czasopisma Dla sponsorów Kontakt