Home
Aktualny numer
Archiwum
Redakcja
Informacje dla autorów
Recenzenzowanie prac
Indeksowanie czasopisma
Dla sponsorów
Kontakt
Tom 24. nr 4
Grudzień 2019
Panalergeny – źródło alergii pokarmowej
(streszczenie)
Adam Wawrzeńczyk, Katarzyna Napiórkowska-Baran, Anna Wawrzeńczyk, Ewa Alska, Zbigniew Bartuzi
Panalergeny to powszechnie występujące w przyrodzie białka. Pomimo,
iż są one obecne w niespokrewnionych organizmach, to pełnią w nich
podobną funkcję. Panalergeny w swojej budowie posiadają wysoce konserwatywne
regiony sekwencji aminokwasów oraz podobną strukturę
trójwymiarową, a zatem spełniają wymagania dotyczące wzajemnego,
krzyżowego rozpoznawania przez IgE. Część z nich stanowi białka obronne,
produkowane w tkankach roślinnych w wyniku działania biotycznego
i abiotycznego stresu środowiskowego. W artykule scharakteryzowano
opisane do tej pory najważniejsze rodziny panalergenów.
Słowa kluczowe: panalergeny, alergia pokarmowa, reakcje krzyżowe
Prawa autorskie: Wszelkie prawa autorskie (w tym prawo do wydawania drukiem, na nośnikach elektronicznych oraz w Internecie)
są zarezerwowane dla Oficyny Wydawniczej Mediton. Artykuły ani ich fragmenty nie mogą być kopiowane i rozpowszechniane
w żadnej formie (tradycyjnej czy elektronicznej) bez uzyskania pisemnej zgody Wydawcy.