Home Aktualny numer Archiwum Redakcja Informacje dla autorów Recenzenzowanie prac Indeksowanie czasopisma Dla sponsorów Kontakt

Tom 25. nr 1
Marzec 2020

Potencjalne zagrożenia wynikające ze spożycia wybranych produktów „superfoods” (streszczenie)
Michalina Mróz, Alicja Ewa Ratajczak, Emilia Korek
W ostatnich latach na popularności zyskała żywność określana mianem „superfoods”. Mimo braku jednolitej definicji, a tym samym nieistnienia konkretnej listy produktów, żywność zazwyczaj zostaje określona jako „super”, jeśli prezentuje niezwykle wysoką zawartość przeciwutleniaczy, witamin, białka, błonnika lub innych składników wpływających na poprawę zdrowia. W środkach masowego przekazu pojawiają się informacje na temat prozdrowotnych działań tej żywności, która, w opinii znacznej części społeczeństwa, stanowi remedium na wiele chorób. Jednak pomimo pozytywnego działania, spożywanie „superfoods” może nieść za sobą liczne zagrożenia. Reakcje alergiczne, interakcje z lekami oraz dolegliwości żołądkowo-jelitowe to jedne z wielu niepożądanych objawów po spożyciu produktów typu „superfoods”. W celu większej kontroli w 2007 roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (European Food Safety Authority, EFSA) zakazał wprowadzania do obrotu produktów oznaczonych jako superfoods, jeśli nie posiadają one oświadczenia zdrowotnego popartego badaniami klinicznymi. Z uwagi na fakt, że jest to pojęcie stosunkowo nowe, zaleca się zachowanie ostrożności przy wyborze preparatów zawierających „superfoods” oraz ich rozsądną konsumpcję w umiarkowanych ilościach.
Słowa kluczowe: superfoods, jagody goji, nasiona chia, siemię lniane, mikroalgi
Home Aktualny numer Archiwum Redakcja Informacje dla autorów Recenzenzowanie prac Indeksowanie czasopisma Dla sponsorów Kontakt