Home
Aktualny numer
Archiwum
Redakcja
Informacje dla autorów
Recenzenzowanie prac
Indeksowanie czasopisma
Dla sponsorów
Kontakt
Tom 25. nr 2
Czerwiec 2020
Naturalne i identyczne z naturalnymi barwniki spożywcze a alergie pokarmowe
(streszczenie)
Kinga Lis, Zbigniew Bartuzi
Kolor jest ważnym atrybutem żywności i często stanowi główne kryterium
wyboru. Odpowiednie zabarwienie jedzenia zwiększa jego atrakcyjność,
wpływając w ten sposób na preferencje konsumenta i akceptowalność
produktów spożywczych. Kolor jest jednym z najważniejszych
parametrów, na podstawie którego ocenia się jakość jedzenia.
Charakterystyczny kolor świeżej, surowej żywności wynika z naturalnych
pigmentów obecnych w produktach roślinnych i zwierzęcych. Podczas
przetwarzania lub przechowywania dochodzi do utraty naturalnego zabarwienia,
co często obniża atrakcyjność danego produktu dla konsumentów.
Aby podnieść walory estetyczne żywności dodaje się do niej
barwniki naturalne lub syntetyczne. Zastosowanie barwników spożywczych
w celu nadania żywności bardziej atrakcyjnego i apetycznego wyglądu
stosowane jest w praktyce od starożytności. Dodany barwnik, choć
poprawia wygląd żywności, może mieć negatywny wpływ na zdrowie
konsumenta. Choć barwniki naturalne uważane są za bezpieczne mogą
być przyczyną reakcji alergicznej, w tym wstrząsu anafilaktycznego.
Słowa kluczowe: dodatki do żywności, barwniki naturalne, alergia pokarmowa
Prawa autorskie: Wszelkie prawa autorskie (w tym prawo do wydawania drukiem, na nośnikach elektronicznych oraz w Internecie)
są zarezerwowane dla Oficyny Wydawniczej Mediton. Artykuły ani ich fragmenty nie mogą być kopiowane i rozpowszechniane
w żadnej formie (tradycyjnej czy elektronicznej) bez uzyskania pisemnej zgody Wydawcy.