Home
Aktualny numer
Archiwum
Redakcja
Informacje dla autorów
Recenzenzowanie prac
Indeksowanie czasopisma
Dla sponsorów
Kontakt
Tom 26. nr 4
Grudzień 2021
Nietolerancja histaminy, a dieta współczesnego człowieka
(streszczenie)
Marcelina Bartuzi, Natalia Ukleja-Sokołowska
Nietolerancja histaminy należy do zespołów nietolerancji amin biogennych.
Stanowi formę niepożądanych reakcji pokarmowych. Kluczowy
w nietolerancji amin biogennych jest brak udziału mechanizmów immunologicznych.
Chociaż dokładny mechanizm patogenetyczny nietolerancji
histaminy jest wciąż niejasny, to przypuszcza się, że kluczowa
jest obniżona aktywność jelitowa oksydazy diaminowej, która pełni rolę
w degradacji histaminy dostarczanej wraz z pożywieniem. Pomiar poziomu
histaminy lub DAO we krwi pacjenta jest obecnie możliwy, choć
wg niektórych autorów kontrowersyjny. Zwykle nie jest zalecany w początkowych
fazach rutynowej diagnostyki nietolerancji pokarmowych.
U części pacjentów badania te mogą jednak umożliwić ustalenie właściwej
diagnozy. Celem diety jest umożliwienie powrotu do zdrowia
pacjenta oraz ograniczenie objawów ze strony układu pokarmowego.
Jednocześnie kluczowe jest, aby dieta była pełnowartościowa i akceptowalna
dla pacjenta. W pracy poglądowej skupiono się na dietetycznych
aspektach nietolerancji histaminy. Omówiono jej źródła w diecie, a także
podstawy leczenia nietolerancji histaminy dietą.
Słowa kluczowe: nietolerancja histaminy, pseudo-alergia, dieta, aminy biogenne
Prawa autorskie:
Ten utwór jest dostępny na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne 3.0 Polska