Home
Aktualny numer
Archiwum
Redakcja
Informacje dla autorów
Recenzenzowanie prac
Indeksowanie czasopisma
Dla sponsorów
Kontakt
Tom 26. nr 4
Grudzień 2021
Anafilaksja zależna od pokarmu indukowana wysiłkiem fizycznym (WDEIA) u chorej uczulonej na nektarynkę – opis przypadku
(streszczenie)
Łukasz Cała, Natalia Ukleja-Sokołowska, Małgorzata Graczyk, Magdalena Żbikowska-Gotz, Kinga Lis, Zbigniew Bartuzi
Diagnostyka reakcji anafilaktycznych po spożyciu pokarmów przysparza
trudności, szczególnie w przypadku współwystępowania kofaktorów reakcji
alergicznych. Wprowadzenie możliwości oznaczenia IgE swoistych
dla komponent alergenowych zwiększyło możliwości diagnostyczne.
Prezentujemy ciekawy przypadek pacjentki diagnozowanej z powodu kilkukrotnie
przebytych reakcji anafilaktycznych w trakcie podejmowanego
wysiłku fizycznego po spożyciu pokarmów takich jak nektarynka, jabłko,
śliwka, winogrono, orzech laskowy, orzech włoski, piwo pszeniczne jagodowe.
W badaniu ImmunoCAP ISAC stwierdzono podwyższony poziom
IgE dla białek transportujących lipidy orzecha włoskiego, brzoskwini, bylicy,
platana, pszenicy (Jug r 3, Pru p 3, Art v 3, Pla a 3, Tri a 14). U pacjentki
rozpoznano anafilaksję zależną od pokarmu indukowaną wysiłkiem fizycznym
oraz alergię na białka transportujące lipidy.
Słowa kluczowe: alergia, anafilaksja, diagnostyka oparta o komponenty alergenowe, białka transportujące lipidy
Prawa autorskie:
Ten utwór jest dostępny na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne 3.0 Polska